Binnenkort trouwen? Dan wordt het tijd om te kijken welke voorbereidingen er getroffen dienen te worden voor de trouwdag. Het plannen van jullie bruiloft is erg belangrijk, jullie grote dag komt er aan! De ideeën bruisen waarschijnlijk al op als je over deze dag nadenkt. En samen met je partner kijk je naar de mogelijkheden. Nu is het tijd om de mogelijkheden, ideeën en wensen om te zetten in concrete plannen. Hiervoor zullen de nodige voorbereidingen getroffen moeten worden. Veel mensen beginnen soms al een jaar van tevoren met het plannen van de trouwdag. Maar Fototune trouwfotografie heeft ook vele bruiloften meegemaakt die 2 weken van te voren gepland werden. Alles draait om het plannen en regelen van de juiste dingen. Om jullie op weg te helpen zijn hieronder een aantal tips geschreven.

Trouwdag, wat regel je als eerste?

De belangrijkste zaken die je als eerste moet vaststellen en reserveren voor de trouwdag zijn:

  • De datum
  • De trouwlocatie
  • De fotograaf
  • De muziekband
  • Gastenlijst

Datum trouwdag plannen

Op welke datum ga je trouwen? De datum van je trouwdag kies je niet zomaar uit. Er zijn een paar aspecten waar je rekening mee dient te houden. Welke datum heb je samen met je partner in gedachten? Kunnen de mensen die je er dan zeker bij wilt hebben er ook bij zijn of kunnen ze op vakantie zijn? Het is goed om daar even naar te informeren, het is namelijk wel prettig als je naaste familie en de getuigen op je eigen trouwdag aanwezig kunnen zijn!

Trouwdag, draaiboek maken

Voor je trouwdag is het goed om een draaiboek te maken. Dit is je dagprogramma en daarbij dien je rekening te houden met de 5 W’s. Het gaat hierbij over wie, wat, waar, wanneer en waarom? Je kunt een groot deel vaak al inplannen. Maak daarom eerst een “globale planning” met alles in grote lijnen en ga dan alles gedetailleerd uitwerken.

Trouwdag budget

Je budget is bij de trouwdag ook van belang. Je hebt een programma gemaakt en aan de hand van dat programma kun je een begroting opstellen. Houd daarbij rekening met de posten waarop je geld kunt besparen en houd ook rekening met onvoorziene kosten. Er wordt vaak 10% meer gebudgetteerd, wat gereserveerd is voor onvoorziene kosten.

Trouwdag tips

De gastenlijst is erg belangrijk voor je trouwdag. Het is een belangrijk punt wat je bij de planning mee moet nemen. Wie wil je allemaal uitnodigen? Is de trouwlocatie groot genoeg? Wie wil je partner uitnodigen en wie wil jij uitnodigen? Wel of geen kinderen op je bruiloft? Maak samen een lijstje met wie je er zeker bij wilt hebben en denken aan familie, vrienden, buren, kennissen en collega’s.

Voorbereiding trouwdag van maand tot maand

Als je gaat trouwen, dan kun je niet alles in een dag regelen. Zoals net aangegeven beginnen de meeste mensen een jaar voordat ze gaan trouwen met de voorbereidingen van de trouwdag. Een jaar voordat je gaat trouwen tot een half jaar voor de mooie dag, zijn er een paar dingen waar je aan dient te denken. Het eerste wat je gaat doen is het vaststellen van de trouwdatum, als deze vast staat kun je de rest gemakkelijker regelen. Je gaat je budget vaststellen, de locatie boeken, een band en fotograaf zoeken en boeken, vervoer regelen, een voorlopige gastenlijst maken, een ceremoniemeester en getuigen vragen, het gemeentehuis en eventueel de kerk bespreken en een mogelijke huwelijksverzekering afsluiten.

Dan bevind je je een half jaar voordat je gaat trouwen en ook dan moet er nog veel gebeuren. Je gaat nu op zoek naar de bruidsjurk, schoenen en accessoires. Dit neemt vaak wel wat tijd in beslag, op deze bijzondere dag wil je er graag goed uit zien. Zorg ook dat alle overeenkomsten met leveranciers rond zijn en maak de gastenlijst nu definitief. Je gaat nu ook de huwelijksuitnodigingen versturen en zorg dat je snel in het bezit bent van alle trouwpapieren. Je regelt het verblijf voor gasten die van ver komen en je gaat je huwelijksreis misschien al wel boeken, een moment om samen naar toe te leven! Vier maanden voor het huwelijk koop je de kleding van de bruidegom en bruidskinderen, kies je trouwringen uit, ga je vrije dagen vragen bij je werkgever en ga je in ondertrouw. Je bestelt ook alvast de bruidstaart en je kijkt uit naar een mooie trouwdag.

Drie maanden voor het huwelijk bestel je de huwelijksbedankjes en stel je een diner samen. Twee maanden voor je trouwdag ga je naar de kapper voor een proefkapsel en kies je voor een visagiste voor een proefmake-up. Je weet dan hoe het er op jouw mooie dag uit kan zien en je gaat je hier nog meer op verheugen. De grote dag komt steeds dichterbij en zes weken voordat je gaat trouwen bestel je een bruidsboeket, vier weken voordat je gaat trouwen geef je een kopie van het draaiboek aan de ceremoniemeester. Je maakt dan een gastenboek waar je gasten de reacties in kunnen schrijven, altijd leuk om later terug te lezen! Je kunt nu ook cadeautjes kopen voor het bruidspersoneel en je past de bruidsjurk nog een keer voor de zekerheid!

De trouwdag is bijna aangebroken, nog twee weken! Houd hierbij altijd rekening met een vrijgezellenfeest, je vrienden kunnen je er mee verrassen. Kijk ook goed naar je planning, klopt alles en is alles geregeld? Als je nog een week te gaan hebt, dan controleer je alles voor je trouwdag en ga je de route nogmaals bekijken. Is alles goed te doen? Je controleert nogmaals alle afspraken en reserveringen en je neemt alles nog een keer door met de ceremoniemeester. Je gaat koffers klaarzetten voor de huwelijksreis en je gaat een speech bedenken. De grote dag breekt zo aan, zorg dat je uit bent gerust en geniet van deze bijzondere trouwdag!